Zorgtrajecten: een taak voor de huisarts én de huisapotheker

Het heeft even geduurd maar nu is het zover: na het opstarten van het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie is heel recent ook het zorgtraject diabetes uit de startblokken. Meteen is het signaal gegeven voor een intensere samenwerking tussen huisartsen, apothekers en andere eerstelijnszorgverleners. Het wordt voortaan de taak van elke betrokken zorgverlener om vanuit zijn expertise de patiënt, om wie het allemaal draait, zo goed mogelijk te informeren over zijn ziekte en hem te coachen naar een aangepaste levensstijl.
arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisartsen spelen hierin een centrale rol, in de eerste plaats naast de specialist, maar ook als aangever naar de andere (para)medische beroepsgroepen. Met ons voorschrift zullen patiënten straks, al dan niet met de tussenkomst van een educator, bij de apotheker langsgaan voor een bloeddruk- of glucometer. De apotheker zal de patiënten vervolgens bijstaan in het correcte gebruik van hun toestel.

Voor het eerst wordt de apotheker in een dergelijke context erkend als raadgever en ontvangt hij hiervoor ook een honorarium. Meer dan ooit zal de apotheker dan ook een partner worden van de huisarts om samen een optimale zorg voor de patiënt te bieden. We mogen hierbij niet vergeten dat patiënten ook een sterke vertrouwensrelatie hebben met hun huisapotheker, die dé expert is inzake medicatiebewaking en tevens het aanspreekpunt voor voorschriftvrije producten.

Patiënten zullen binnen het zorgtraject het meeste contact hebben met hun huisarts én de apotheker. (Bijna) elk huisartsbezoek zal gekoppeld zijn aan een kort bezoek bij de apotheker voor het ophalen van de voorgeschreven medicatie en het (gratis) zelfzorgmateriaal. Apothekers zullen door deze contacten heel bereikbaar zijn voor bijkomende informatie aan de patiënt.

De beroepsvereniging van apothekers (apb) organiseert in samenwerking met de huisartsen hierover momenteel heel wat informatieavonden. De bedoeling van deze avonden is in de eerste plaats uitleg te verstrekken over de nieuwe taakverdeling binnen de zorgtrajecten, maar ook om samen (arts en apotheker) een eenduidige boodschap over te brengen naar de patiënten. De patiënt kan er alleen maar beter van worden wanneer een optimaal systeem van ‘patiënt care’ wordt uitgebouwd.

In de toekomst plannen domus medica en de apothekersverenigingen (apb en de lokale beroepsverenigingen) ook kleine lokale projecten rond de zorgtrajecten ‘chronische nierinsufficientie’ en ‘diabetes mellitus’.
13 okt 2009 13u00
zie ook rubriek