Kinderen die borstvoeding krijgen groeien iets trager

De voeding die een baby in zijn eerste levensmaanden krijgt, heeft wel degelijk invloed op zijn groei. Dat blijkt uit een studie van het laboratorium Antropogenetica van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven.

sdg

Het voorbije decennium is het aantal kinderen dat borstvoeding krijgt in België bijna verdubbeld, maar toch blijven de Belgische cijfers bij de laagste in heel Europa. Mathieu Roelants en professor doctor Roland Hauspie van de Vrije Universiteit Brussel betreuren dit want volgens hen blijft moedermelk de beste optie.

Uit het onderzoek blijkt wel dat kinderen die borstvoeding krijgen een andere, iets tragere groei kennen gedurende het eerste levensjaar dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Dit verschil zou twee tot drie jaar na de geboorte volledig verdwijnen.

De onderzoekers hopen dat jonge ouders zich niet laten afschrikken door de schijnbaar tragere groei dan bij kinderen die flessenvoeding krijgen. Voor het onderzoek werden meer dan drieduizend kinderen van nul tot drie jaar bestudeerd.