Galapagos en Roche gaan strategische alliantie aan op gebied van COPD

Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij een wereldwijde strategische alliantie met Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) is aangegaan. Binnen de alliantie, die over meerdere jaren loopt, zullen nieuwe medicijnen tegen de chronische longziekte copd worden ontwikkeld.

Galapagos zal haar technologie gebruiken om nieuwe copd-targets te vinden en vervolgens kandidaat-medicijnen te ontwikkelen op basis van deze targets. Roche krijgt de exclusieve optie om elk programma te licenseren, ofwel na de selectie van een kandidaat-medicijn, ofwel na de afronding van Fase I klinische studies. Daarnaast heeft Roche ook een exclusieve optie om COPD targets te licenseren voor het ontwikkelen van antilichamen. Bij uitoefening van een optie is Roche verantwoordelijk voor de verdere (pre)klinische ontwikkeling en commercialisering van het product.

Galapagos heeft een technologie betaling van €6 miljoen van Roche ontvangen. Galapagos komt daarnaast in aanmerking voor succesbetalingen voor R&D, productregistratie en het behalen van specifieke verkoopniveaus. Deze succesbetalingen kunnen oplopen tot meer dan €400 miljoen, plus royalty’s over de verkoop van elk product dat onder de overeenkomst valt.

“Deze alliantie met Roche voor het vinden van nieuwe COPD targets toont wederom de veelzijdigheid aan van het Galapagos’ target discovery platform voor een breed gebied van belangrijke ziekten. Het is voor het eerst in onze historie van risico dragende allianties met farma partners dat deze samenwerking zich zowel richt op antilichamen als op de ontwikkeling van chemische moleculen,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “De uitgebreide ervaring van Roche en dochter Genentech op het gebied van ontwikkeling en commercialisering van chemische moleculen alsook antilichamen zet hen op de eerste plaats voor deze dubbele aanpak.”
13 jan 2010 15u49
Bron: Galapagos
zie ook rubriek