'Maak vaccin baarmoederhalskanker ook gratis voor oudere tienermeisjes'

© Hollandse Hoogte

Huisartsen vragen dat de overheid ook de vaccinatie van meisjes tussen 13 en 18 jaar gratis maakt. 'Zij dreigen uit de boot te vallen nu de overheid alleen focust op 12-jarigen', zegt dokter Rufij Baeke van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen in de kranten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

mtm

De Vlaamse overheid wil vanaf september starten met de gratis vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van meisjes uit het eerste jaar secundair of die geboren zijn in 1998.

Ze volgen daarmee het advies van de Nationale Gezondheidsraad. 'Dat is op voorwaarde dat we er voldoende budget voor vinden. Ook de aanbestedingsprocedure voor de vaccins moet nog afgerond worden. Half augustus hebben we zekerheid over de startdatum', zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Maar de huisartsen zouden willen dat de doelgroep wordt uitgebreid. 'Die inentingen zijn even nuttig voor tienermeisjes tussen 13 en 18 jaar. Zij betalen er nog steeds remgeld van 32 euro voor. Dat zorgt in veel gezinnen voor een drempel', luidt het. 'Wij merken in de praktijk dat vooral meisjes uit minder begoede en minder geïnformeerde families de vaccinaties nu overslaan. Speciaal voor deze groep zou de overheid tijdelijk een inspanning moeten doen.'