Nieuwe toekomst voor ‘AZ Zusters van Barmhartigheid Ronse’

Eén van de grootste ziekenhuizen, en meteen ook één van de grootste werkgevers uit de Vlaamse Ardennen heet sinds 1 oktober ‘AZ Glorieux’. De nieuwe naam en het frisse logo zijn de start van een reeks ambitieuze toekomstplannen van het vroegere ‘AZ Zusters van Barmhartigheid te Ronse’. Ze werden feestelijk onthuld door het voltallige team van het ziekenhuis tijdens de ‘Kick Off Party’.
“Ons ziekenhuis heeft zoveel te bieden, alleen communiceerden we dit in het verleden niet genoeg”, vertelt Stefaan Blomme, algemeen directeur van het AZ Glorieux. “Hoe profileren we ons als dé referentie voor inwoners van de regio ‘Vlaamse Ardennen / Pays des Collines’? Hoe overtuigen we voorschrijvende artsen van onze vele voordelen? Hoe communiceren we innovaties naar de pers? Met ons nieuwe communicatieplan, geven we een passend antwoord op deze vragen.”

De vernieuwing kwam op een unieke manier tot stand. De directie luisterde uitvoerig naar de opmerkingen en suggesties van ziekenhuisartsen, verplegend personeel, administratieve en logistieke medewerkers. Ook de huisartsenkringen en de patiënten werden geconsulteerd. Het eerste onderdeel in de vernieuwing was het ontwikkelen van een nieuwe naam en een nieuw logo.

“Voor de naam lieten we ons inspireren door de figuur Glorieux”, licht kanunnik André De Wolf toe. “Glorieux zette zich als priester uit Ronse een leven lang in voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij. Het AZ Glorieux is een naam met een opdracht: kwalitatief hoogstaande zorg aanbieden aan kinderen, jongeren, zieken en ouderen. Het is ook een korte, duidelijke en herkenbare naam die perfect tweetalig is.”

De baseline ‘ZVB / Totaalzorg / Vlaamse Ardennen’ bevat drie unieke elementen. “Met ZVB of Zuster van Barmhartigheid tonen we respect voor het verleden. Totaalzorg is het aanbieden van kwalitatieve gezondheidszorg aan jeugd, zieken en senioren. En de Vlaamse Ardennen is onze gezonde, groene streek waar het goed wonen, werken en ontspannen is.”

De cirkel staat voor de ‘mens als heelheid’. Voor een gezond lichaam en gezonde geest. De komma is een dynamische toegang - een ingreep of incisie - in deze cirkel. Cirkel en komma vormen samen een puntkomma. Een rust- en verbindingspunt dat scheiding aanbrengt maar ook het verband tussen twee delen onderstreept. Grafisch vormen ze de ‘G’ van ‘Glorieux’. De groene kleur staat voor optimisme, vertrouwen, harmonie en balans. Voor genezing en hoop.

Volgens Dr. Luc Dekelver, hoofdgeneesheer van het AZ Glorieux, is de nieuwe identiteit pas de start van de vernieuwing. “Website, brochures, sociale media, events,… Onze hele communicatie wordt in een nieuw kleedje gestoken. Ook de verschillende medische disciplines worden één voor één vernieuwd. Zo wordt binnenkort het innovatieve karakter en de unieke aanpak van onze materniteit in de verf gezet.”

“Tot slot zal de communicatie van de hele vzw Werken Glorieux worden vernieuwd. Naast de ziekenzorg telt onze vzw nog twee andere pijlers: ‘kind- en Jeugdzorg’ en ‘ouderenzorg’. Samen zorgen zij voor het hele levenstraject van de mens. Ook de communicatie van de twee andere pijlers wordt binnenkort grondig vernieuwd,” aldus kanunnik André De Wolf.
01 okt 2010 11u10
zie ook rubriek