Proteïne in urine duidt op prostaatkanker

Mannen met prostaatkanker hebben minder van een bepaald soort proteïne in hun urine dan gezonde mannen. In de toekomst zou de ziekte daardoor met een simpele urinetest vastgesteld kunnen worden
Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

De proteïne die tot een diagnose van kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>prostaatkanker zou kunnen leiden, heet microseminoproteïne-beta, ookwel MSMB. ''De proteïne is makkelijk te detecteren, omdat deze wordt gevonden in de urine. Het kan dus een zeer simpele test zijn voor mannen om vast te stellen wie een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van prostaatkanker'', aldus onderzoeker Hayley Whitaker.

Agressief
Met de test zal ook bepaald kunnen worden hoe agressief de kanker is. Hoe kleiner de hoeveelheid proteïne in de urine, hoe agressiever de tumor, concludeerden de onderzoekers. Volgens Whitaker zal het nog een jaar of vijf duren voordat de test in klinieken en ziekenhuizen beschikbaar zal zijn.

Tot nog toe kijken artsen in onderzoeken naar prostaatkanker naar de zogeheten PSA-waarden. Die zijn echter niet altijd betrouwbaar, waardoor mensen verkeerd worden gediagnosticeerd.

In de Verenigde Staten bleek vorig jaar uit een studie dat bij meer dan een miljoen mannen op basis van PSA-waarden prostaatkanker werd vastgesteld, terwijl zij waarschijnlijk geen last zouden krijgen van de tumor.

Traag
Prostaatkanker ontwikkelt zich zeer traag, waardoor veel mensen al jaren lijden aan de ziekte zonder het te merken. Het is volgens de onderzoekers lang niet altijd gunstig om er vroeg bij te zijn, omdat de medische molen niet zou opwegen tegen de effecten van de tumor.

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70 procent van hen is 65 jaar of ouder.
14 okt 2010 13u55
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek