Elke Belg komt gemiddeld één keer in zijn leven in de afdeling intensieve zorgen terecht

Het grootste congres ter wereld rond intensieve zorgen vindt van 22 tot 25 maart 2001 in Brussel plaats op de Square, onder het toeziende oog van Jean-Louis Vincent, hoofd van de dienst intensieve zorgen van het Erasmusziekenhuis. Bijna 6000 reanimators en spoedartsen van overal ter wereld komen samen op het congrespaleissquare van dinsdag 22 tot vrijdag 25 maar 2011 om er het 31° wereldcongres rond intensieve zorgen bij te wonen.
Naar aanleiding van de vooruitgang van de geneeskunde zijn de patiënten met zorgwekkende toestand steeds talrijker en ouder. De gemiddelde leeftijd ligt boven de zestig jaar. Vandaag is de aanpak menselijker en wordt er overheersende plaats toegekend aan de restletsels, zowel de psychologische als de somatische. En onvermijdelijk komen er ook kwesties over levensbeëindiging bij kijken.

Elke Belg komt gemiddeld één keer in zijn leven in de afdeling intensieve zorgen terecht
De redenen voor een opname in intensieve zorgen zijn divers: ernstige infecties (onder andere griep), complicaties na een ingreep, longembolie, gecompliceerd myocardinfarct, ernstig trauma, intracraniale bloeding, gedecompenseerde diabetes, lever- of nierinsufficiëntie, transplantaties, vergiftigingen enz. Het is niet verwonderlijk dat elke Belg gemiddeld één keer in zijn leven in de afdeling intensieve zorgen terecht komt of zal komen.
De urgentiediensten worden steeds meer belast en dit zal in de toekomst alleen maar erger worden. Pandemieën zorgen ervoor dat de WereldGezondheidOrganisatie steeds meer aandacht schenkt aan deze specialiteiten.

Dit zijn enkele nieuwe onderzoeken die dit jaar worden voorgesteld:
- de beste methode om longembolie te voorkomen waarvan de resultaten simultaan in de prestigieuze New England Journal of Medicine zullen worden gepubliceerd;
- de toediening van corticoïden bij ernstige trauma’s, waarvan de resultaten simultaan in de prestigieuze Journal of the American Medical Association (JAMA) zullen worden gepubliceerd;
- craniëctomie bij ernstige craniale letsels (zodat de hersenen uit de schedel kunnen treden);
- de vroegtijdige toediening van (intraveneuse) parenterale voeding om het gewichtsverlies te bestrijden;
- de toediening van een nieuwe behandeling voor ernstige infecties met eritoran (een product dat de “Toll-like receptor 4” blokkeert);
- albumineperfusie bij patiënten met sepsis of
- de effecten van een nieuw verdovingsmiddel, dexmedetomidine, waarmee de patiënt licht kan worden verdoofd, maar gemakkelijk kan worden “wakker gemaakt”.

Technologische ontwikkelingen om de lichaamsbeweging van de patiënt te ondersteunen
In het hoofdstuk van de technologische ontwikkelingen hebben we vooral aandacht voor de inspanningen om de lichaamsbeweging van de patiënt te vrijwaren, met name dankzij de bedfietsen. Dit is een spectaculair nieuw systeem waarmee de wandelbeweging kan worden nagebootst, zonder dat de patiënt in bijna verticale positie het bed hoeft te verlaten. De prijs van het toestel is de enige rem op het gebruik ervan.

Een belangrijke investering van het medische en verplegende personeel
De organisatorische aspecten zullen ook in de debatten aan bod komen. De intensieve zorgen en noodgeneeskunde vereisen namelijk een belangrijke investering van het personeel, zowel op medisch als verplegend vlak. We verwachten overigens een tekort aan artsen in deze disciplines door een ononderbroken toename. Het meesturen van artsen in ambulances met geneesmiddelen wordt vandaag in vraag gesteld. De telegeneeskunde biedt een aantrekkelijke optie, maar hiervoor zijn enkele aanpassingen van de mentaliteit vereist.
17 mrt 2011 09u28
zie ook rubriek