Vergoeding van medische schade: het kluwen ontward!

Slachtoffers van medische schade kunnen vandaag een vergoeding krijgen bij het Fonds voor medische ongevallen. De grote nieuwigheid? De patiënt hoeft de fout van de zorgverlener niet langer te bewijzen. Maar wanneer is de schade ernstig genoeg om vergoed te worden door het Fonds? Hoe dien je een aanvraag in? En binnen welke termijn ontvang je een schadevergoeding? De Onafhankelijke Ziekenfondsen leggen het allemaal haarfijn uit in hun nieuwe brochure!
In de meeste gevallen loopt een medische ingreep van een leien dakje. Jammer genoeg zijn er ook gevallen waar medische verzorging de gezondheid ernstige tot onherstelbare schade berokkent. Slachtoffers van medische schade (ongeveer 4.000 per jaar) kunnen hun toevlucht nemen tot een vordering bij de burgerlijke rechtbank of een minnelijke schikking bij de zorgverlener, maar deze procedures zijn heel complex en hebben zowel voor- als nadelen.

Nieuw: niet langer de fout bewijzen!
Sinds kort is een nieuwe procedure van kracht in België: voor medische schade, veroorzaakt sinds 2 april 2010, kunnen slachtoffers ook aankloppen bij het Fonds voor medische ongevallen. In tegenstelling tot de andere procedures hoeft het slachtoffer bij het Fonds niet meer te bewijzen dat de zorgverlener een fout heeft begaan. Bovendien is de procedure ook gratis voor de patiënt. De nieuwe brochure van de Onafhankelijke ziekenfondsen ‘Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade?’ biedt een gestructureerd overzicht van de verschillende stappen om een schadeloosstelling door het Fonds te krijgen. De meest prangende vragen over de aanvraagprocedure worden beantwoord aan de hand van concrete voorbeelden.

Een beroep doen op het ziekenfonds
Slachtoffers van medische schade staan er dus niet alleen voor. Tijdens de hele vergoedingsprocedure kunnen ze namelijk rekenen op hun ziekenfonds. Of het nu gaat om een minnelijke schikking met de zorgverlener of de procedure bij het Fonds voor medische ongevallen: het ziekenfonds is telkens de raadgever en steunpilaar bij uitstek!

Belangrijk: het Fonds voor medische ongevallen wordt weldra operationeel. Slachtoffers van medische schade kunnen echter nu al hun ziekenfonds contacteren om de indiening van het dossier bij het Fonds voor te bereiden.